Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkimisessä keskeistä on siunauksen pyytäminen. Vihittävät jättävät toinen toisensa ja yhteisen liittonsa Jumalan huolenpitoon. Seurakunta rukoilee Jumalan siunausta avioparille. Liitto ei ole kiinni vain ihmisistä vaan Jumala siunaa yhteistä elämää.

Pappi ei liitä vihittäviä yhteen, vaan he itse päättävät ottaa toisensa aviopuolisoiksi. Avioliitto perustuu heidän valintaansa ja päätökseensä. Ilmaistessaan tahtonsa rakastaa toinen toistaan vihittävät sitoutuvat avioliittoon ja siihen, että tekevät parhaansa, jotta kumpikin voisi olla siinä onnellinen.

Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisella vihkimisellä tai maistraatissa siviilivihkimisellä. Kirkollisen vihkimisen saa Suomessa toimittaa luterilaisen ja ortodoksisen kirkkokunnan pappi.

Evankelis-luterilaisessa kirkossa avioliittoon vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä.

Kirkollisesti voidaan vihkiä myös sellaiset parit, joista toinen kuuluu luterilaiseen kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen uskontokuntaan. Tällaisia ovat mm. Suomen ortodoksinen kirkko, Katolinen kirkko Suomessa, Helluntaiseurakunnat, Suomen adventtikirkko ja Suomen vapaakirkko.

Avioliiton siunaaminen voidaan toimittaa, kun avioliitto on solmittu siviiliviranomaisen edessä tai muun kristillisen kirkon järjestyksen mukaan ja kun liitolle halutaan siunaus myös evankelis-luterilaisen kirkon perinteen mukaisesti.

Avioliittoon vihkiminen voidaan toimittaa kirkossa, seurakuntatalossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Jos seurakunnan tilaa käytetään, se kannattaa varata hyvissä ajoin kirkkoherranvirastosta. Papin kanssa sovitaan mahdollisesta vihkiharjoituksesta. Häämusiikista tulee sopia suoraan kanttorin kanssa.

Ennen vihkimistä toimitetaan avioliiton esteiden tutkinta. Siten varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu.

Kirkollisen vihkimisen merkityksestä, edellytyksistä ja käytännön järjestelyistä saa lisätietoa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kotisivuilta.