Hautaan siunaaminen

Jeesus sanoo: "Minä olen ylösnousemus ja elämä; joka uskoo minuun, se elää, vaikka olisikin kuollut." Joh. 11:25

Kuolemantapauksen jälkeen on surunkin keskellä ryhdyttävä käytännön toimiin vainajan hautaamiseksi. Hautaamiseen liittyvät asiat hoidetaan kirkkoherranvirastossa. Siunaamisesta on syytä sopia siunaavan papin kanssa henkilökohtaisesti.

Vainajan siunaa tavallisesti kotiseurakunnan pappi. Omaiset voivat pyytää halutessaan myös jonkun muun papin siunausta toimittamaan. Silloin papin matka- ym. kustannukset jäävät omaisten maksettaviksi.

Hautaamiseen liittyvät kustannukset määräytyvät kirkkovaltuuston kulloinkin hyväksymien taksojen mukaisesti.

Pääsääntöisesti hautaan siunaamisia toimitetaan lauantaisin klo 10 ja 14. Muista päivistä voi sopia erikseen. Sunnuntaisin ja juhlapäivinä hautauksia toimitetaan vain poikkeustapauksissa.
Hautaan siunaaminen voi tapahtua kirkossa tai haudalla.

Muistotilaisuus voidaan järjestää seurakuntatalossa, kotona tai muussa tarkoitukseen sopivassa paikassa.

Hautajaisten jälkeen

Seurakunta muistaa poisnukkuneita jäseniään sunnuntain jumalanpalveluksessa. Vainajan muistaminen, eli kiitoksen lukeminen, voidaan tehdä ennen hautaan siunaamista tai sen jälkeen. Yleensä se tapahtuu hautauksen jälkeen, jolloin kauempaakin hautajaisiin tulleet omaiset voivat osallistua jumalanpalvelukseen. Vainajan muistaminen ja omaisten puolesta rukoileminen sisältyvät yhteiseen esirukoukseen.

Pyhäinpäivän iltakirkossa muistetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakunnan jäseniä lukemalla heidän nimensä ja sytyttämällä kynttilä heidän muistolleen.

Surevia kutsutaan myös muihin seurakunnan yhteisiin jumalanpalveluksiin, joissa ylösnoussut Jeesus Kristus palvelee meitä sanallaan ja Herran Pyhän Ehtoollisen sakramentilla.